Boka rum
Cyklister på grusväg

Cykelpaket längs Sydostleden

Cykling för finsmakare längs östra Skånes vackra kust från Simrishamn till Bromölla – eller tvärtom. Övernattning och trerättersmeny på små fina hotell längs vägen ingår under totalt tre dagar.

I detta paket har vi plockat ihop tre små, charmiga hotell med trevliga restauranger belägna på lagom cykelavstånd längs Sydostleden. Längsta dagsetappen är 3,5 mil och bör passa både de som cyklar elcykel och de vardagsmotionärer som cyklar någon form av hybridcykel. Cykelspåret går på både asfalt och grusväg och är väl utmärkt och även om det finns backigare delar så är hela denna bit av leden uppmärkt som lätt till medel på sydostledens hemsida.
Längs Skånes östra kustlinje finns mycket att upptäcka och det bjuds många tillfällen för att stanna och njuta av både bad, fika och små butiker. Leden är lagd så att ni kan komma in med cykeln på pågatåget till Simrishamn och hem med cykeln på pågatåget från Bromölla.

Observera att det inte går att hyra cykel för detta paket.

Ni startar i Simrishamn med ankomst till järnvägsstationen där ni hoppar av tåget med er cykel. När ni trampar norrut längs havet förbi hamnen kommer ni snabbt ut på sydostleden. Den tar er de 2 milen upp till Kivik förbi de vackra fiskelägena Baskemölla och Vik. Glöm inte stanna till och njut av Tjörnedala konsthall om det är öppet. Efter 1,5 mil når ni Svinaberga och infarten till Stenshuvud. Har ni ork kvar i benen så gör en avstickare och ställ cyklarna vid entrén till nationalparken och ta en promenad till stranden eller till en av utsiktspunkterna. Fika kan man göra på Café Annorlunda om man är sugen på kakbuffé.

Avslutningsvis bär det nerför sista biten till Kivik och nere vid havet hittar ni det lilla hotellet vid stranden. När ni checkat in kan ni hoppa i och bada vid badbryggan på piren före maten. Kivikstrands badhotell är byggt 1879 och här sover ni gott bredvid havet efter en härlig middag.

När ni njutit av frukosten bär det iväg norrut mot Haväng och Brösarps backar. Här kan ni välja att följa Sydostleden på en omväg inåt land eller så frågar ni om vår vackrare genväg förbi Brösarp. Efter backarna i Brösarp går sydostleden upp mot Maglehem där du kan du vika av till caféet och kvarn-museet Blåherremölla med naturskön och kulturhistorisk värdefull omgivning. I Friseboda naturreservat cyklar du alldeles intill havet. Efter dagens etapp om ca 35 km når ni fram till kvällens mål för övernattning, Kastanjelunds Wärdshus.

En känsla av en annan tid återspeglas när man kommer till Kastanjelund. Här kan du avnjuta något gott att dricka i den trivsamma salongen. I restaurangen hittar du det bästa från gårdarna i vår omgivning. Kanske ett kvällsdopp vid den vackra stranden en liten cykeltur från hotellet känns lagom att avrunda dagen med?

När ni sätter er på cykeln efter frukosten följande dag går turen närmast mot Åhus som är en av Sveriges bäst bevarade medeltida städer. Smala gränder kantas av pittoreska korsvirkeshus. Visste du att det finns rester av en ringmur i utkanten av staden, en av Sveriges bäst bevarade?

Missa inte Absolute Home där du kan lära dig mer om historien och filosofin bakom Absolut Vodka eller njut en lokalt producerad glass (Ottoglass) vid havet. När ni trampat förbi Åhus och nått fram till Rinkaby är det dags att vika av från Sydostleden för att svänga österut över Rinkabyfältet med riktning mot det vackra slottet Trolle-Ljungby. Efter de pampiga slottsomgivningarna tar ni höger och når snart fram till kvällens hotell.  Dagens etapp bör ha blivit ca 28 km.

Bodelssons by the Sea är ett litet hotell för vuxna i norra Hanöbukten. Här finns endast åtta hotellrum, en pool, en jacuzzi och en restaurang. Här står det ekologiska och omsorgen om dig som gäst i fokus och vi hoppas att du ska trivas i en atmosfär som är avspänd och tillbakalutad. Sista dagen efter en frukost med utsikt över ängar och hav tar ni de sista lättrampade 7 kilometrarna till Bromölla C via en vacker genväg på Lilla Kungsleden – genom hjorthägn och Årups slott – innan ni tar tåget tillbaka hemåt.

Våra samarbetspartners